top of page

SPIRALEN

Als verloskundigen zijn wij ook bevoegd om spiralen te plaatsen. Sinds kort hebben wij de scholing gevolgd en kan je dus bij ons terecht voor het plaatsen van een spiraal. Iedereen kan bij ons terecht, je hoeft hiervoor geen cliënt te zijn. 

 

Het start met een adviesgesprek waarin we in gesprek gaan over je voorkeuren en je medische voorgeschiedenis. We leggen uit welke voor- en nadelen er zijn en helpen je een keuze te maken. 

Indien je een keuze hebt gemaakt schrijven wij een recept voor voor het spiraal. Deze dien je dan eerst te betalen en daarna zal het spiraal bij ons op de praktijk worden bezorgd. De kosten voor het spiraal krijg je vaak vergoed vanuit je zorgverzekering. 

Tot 21 jaar worden alle kosten (het medicijn zelf en/of eventuele plaatsing) voor anticonceptie vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Vanaf 21 jaar valt anticonceptie niet meer onder de basiszorgverzekering. Ben je aanvullend verzekerd? Dan kan het zijn dat er in je aanvullend pakket wel een vergoeding is opgenomen voor anticonceptie en/of plaatsing. Kijk hier voor naar je voorwaarden van je zorgverzekering.

 

Spiraal plaatsen

Wij kunnen verschillende soorten spiralen plaatsen. Je hoeft hiervoor niet al bekend te zijn bij ons in de praktijk. Je bent ook welkom indien je nog nooit zwanger bent geweest. We plaatsen ook spiraaltjes bij jonge vrouwen en vrouwen met overgangsklachten.

De afspraak duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Vóór de plaatsing doen we een inwendig onderzoek om de ligging van je baarmoeder te controleren. Vervolgens zullen we de spiraal plaatsen. 

Kosten

De kosten voor het plaatsen van een spiraal zijn €77,85 euro. Het plaatsen van een spiraal valt onder de basiszorgverzekering. Afhankelijk van je zorgverzekeraar gaan de kosten hiervan van je eigen risico af. Controleer dit dus vooraf bij jouw zorgverzekeraar. 

Spiraal verwijderen

Je kunt ook bij ons terecht voor het verwijderen van je spiraal. Je krijgt na het verwijderen, indien gewenst, meteen informatie over een eventuele kinderwens en gezond zwanger worden.  Ook kun je direct een nieuw spiraaltje laten plaatsen. 

Kosten

Het verwijderen van je spiraal wordt meestal vergoed door de zorgverzekeraar. Indien dit niet het geval is zullen wij geen kosten doorberekenen.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Klik dan op onderstaande knop

bottom of page