top of page

MEDISCHE ECHO'S

Tijdens de zwangerschap kan er op verschillende termijnen in de zwangerschap een medische echo worden aangeboden. Standaard heeft iedere zwangere recht op de termijnecho, 13 weken echo en de 20 weken echo. Op indicatie kan het soms nodig zijn dat er meer echo’s in de zwangerschap worden uitgevoerd.  Al deze medische echo’s worden vergoed door je zorgverzekeraar.       

Zwanger!

Je bent zwanger, gefeliciteerd!

7-8
weken

Vitaliteitsecho

Deze echo vindt plaats rond de 7-8 weken zwangerschapsduur. Bij deze eerste echo bekijken we of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt, hoe ver je zwanger bent en of het om een eenling- of een meerlingzwangerschap gaat. Omdat het kindje op dit moment nog erg klein is, bekijken we dit meestal middels een vaginale echo. We adviseren bij deze echo een lege blaas. Deze echo wordt vergoed op medische indicatie. 

Bloedverlies

Soms komt het voor dat je tijdens de zwangerschap te maken krijgt met bloedverlies. Dit zorgt meestal voor veel onzekerheid en ongerustheid. Indien er sprake is van bloedverlies is het mogelijk om met echo te kijken of er een oorzaak voor het bloedverlies is te vinden. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 

10-12
weken

Termijnecho

De termijnecho vindt plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschapsduur. Bij de termijnecho leggen we de uitgerekende datum vast. Dit gebeurt aan de hand van een meting van de lengte van de baby van hoofd tot billen. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 

13
weken

13 weken echo

De 13 weken echo is nieuw en maakt onderdeel uit van een wetenschappelijke studie. Deze studie start per 1 september 2021. Het doel van de 13 weken echo is om in een vroeg stadium te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ernstige afwijkingen - zoals een open schedel of groot defect in de buikwand - kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt. Als we tijdens dit onderzoek het vermoeden hebben van een afwijking bij jullie kindje verwijzen we jullie door naar het Erasmuc MC in Rotterdam voor verder onderzoek. Deze echo wordt vergoed door het ministerie van VWS. 

Meer informatie over deze echo kun je vinden via www.pns.nl