top of page

MEDISCHE ECHO'S

Tijdens de zwangerschap kan er op verschillende termijnen in de zwangerschap een medische echo worden aangeboden. Standaard heeft iedere zwangere recht op de termijnecho, 13 weken echo en de 20 weken echo. Op indicatie kan het soms nodig zijn dat er meer echo’s in de zwangerschap worden uitgevoerd.  Al deze medische echo’s worden vergoed door je zorgverzekeraar.       

bol-06.png

Zwanger!

Je bent zwanger, gefeliciteerd!

bol-06.png

7-8
weken

Vitaliteitsecho

Deze echo vindt plaats rond de 7-8 weken zwangerschapsduur. Bij deze eerste echo bekijken we of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt, hoe ver je zwanger bent en of het om een eenling- of een meerlingzwangerschap gaat. Omdat het kindje op dit moment nog erg klein is, bekijken we dit meestal middels een vaginale echo. We adviseren bij deze echo een lege blaas. Deze echo wordt vergoed op medische indicatie. 

bol-06.png

Bloedverlies

Soms komt het voor dat je tijdens de zwangerschap te maken krijgt met bloedverlies. Dit zorgt meestal voor veel onzekerheid en ongerustheid. Indien er sprake is van bloedverlies is het mogelijk om met echo te kijken of er een oorzaak voor het bloedverlies is te vinden. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 

bol-06.png

10-12
weken

Termijnecho

De termijnecho vindt plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschapsduur. Bij de termijnecho leggen we de uitgerekende datum vast. Dit gebeurt aan de hand van een meting van de lengte van de baby van hoofd tot billen. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 

bol-06.png

13
weken

13 weken echo

De 13 weken echo is nieuw en maakt onderdeel uit van een wetenschappelijke studie. Deze studie start per 1 september 2021. Het doel van de 13 weken echo is om in een vroeg stadium te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ernstige afwijkingen - zoals een open schedel of groot defect in de buikwand - kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt. Als we tijdens dit onderzoek het vermoeden hebben van een afwijking bij jullie kindje verwijzen we jullie door naar het Erasmuc MC in Rotterdam voor verder onderzoek. Deze echo wordt vergoed door het ministerie van VWS. 

Meer informatie over deze echo kun je vinden via www.pns.nl

bol-06.png

19-21
weken

20 weken echo

Met de 20 weken echo kunnen we onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. De 20 weken echo is geen pretecho, maar een medisch onderzoek.


Het belangrijkste doel van de 20 wekenecho is om een open rug of open schedel op te sporen. Ook wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Daarbij kunnen andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of de baby groeit, of er voldoende vruchtwater is en waar de placenta ligt. Dit onderzoek is niet verplicht. Als we tijdens dit onderzoek het vermoeden hebben van een afwijking bij jullie baby verwijzen we jullie door naar het Erasmuc MC in Rotterdam of het UZ Gent voor verder onderzoek. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Meer informatie over deze echo kun je vinden via www.pns.nl

bol-06.png

28-32
weken

Groei-echo

Tijdens deze echo bekijken we de groei van je baby. Dit doen we aan de hand van een aantal metingen. We meten de hoofdomtrek, de buikomtrek en de lengte van het bot in het bovenbeen van de baby. Op deze manier krijgen we inzicht in de groei. We kijken ook naar de hoeveelheid vruchtwater.

bol-06.png

Placentalokalisatie

Met deze echo wordt gecontroleerd of de placenta voldoende verwijderd is van de baarmoederhals naar aanleiding van de 20 weken echo. Soms is een vaginale echo hiervoor noodzakelijk. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar 

bol-06.png

36
weken

Liggingsecho

In principe voelt de verloskundige uitwendig hoe de baby in de buik ligt, maar soms kan dit moeilijk te voelen zijn. In deze gevallen wordt er een liggingsecho gepland om te kijken of het kindje met hoofdje naar beneden ligt of toch stiekem in stuitligging ligt. Meestal vindt deze plaats rond de 35-36 weken zwangerschap. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar

bol-06.png

Je kindje is er!

Geniet ervan

Heb je vragen of wil je een echo inplannen? Klik dan op onderstaande knop

bottom of page