top of page

PRENATALE SCREENING

Bij Echopunt Zeeuws Vlaanderen bespreken we tijdens een counselingsgesprek de verschillende opties betreffende prenatale screening. Als jullie dat willen, kunnen jullie je kindje laten onderzoeken op een aantal afwijkingen en aandoeningen.

Er kan gekozen worden voor prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom en het structureel echoscopisch onderzoek. Het doel is om, indien jullie dit wensen, jullie tijdig te informeren over de eventuele aanwezigheid van één of meerdere aandoeningen.

Binnen ons echocentrum bieden we de volgende screeningstesten aan:

De Nipt 

Bij dit onderzoek wordt nagegaan of er aanwijzingen zijn voor het down, edwards of patausyndroom. De NIPT wordt vergoed door de zorgverzekeraar, deze moet je zelf betalen. Het bloed prikken van de NIPT vindt plaats op een andere locatie. Wij geven jullie informatie tijdens het counselingsgesprek en regelen de benodigde formulieren.

De 13 weken echo

De 13 weken echo maakt op dit moment nog deel uit van een wetenschappelijke studie. Bij dit onderzoek kijkt de echoscopist of er aanwijzingen zijn voor lichamelijke afwijkingen zoals een open schedel of open buikwand. Ernstige afwijkingen kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt. Op het moment dat er iets afwijkends wordt gezien op de 13 weken echo wordt dit direct verteld. Deze echo wordt vergoed door het ministerie van VWS. 

De 20 weken echo

Tijdens deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen en kunnen eventuele structurele/lichamelijke afwijkingen opgespoord worden bij de baby. Bij het vermoeden op een afwijking wordt dit onmiddellijk medegedeeld. De 20 weken echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 

Prenatale screening is niet verplicht. Indien jullie meer informatie wensen over deze onderzoeken, dan zullen we dit toelichten tijdens een counselingsgesprek bij de termijnecho. We helpen jullie een beslissing te maken in het wel of niet kiezen voor onderzoeken. Dit counselingsgesprek wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Indien er na de screeningsonderzoeken verder onderzoek nodig is werken wij samen met Erasmus MC Rotterdam en UZ Gent in België.

Meer informatie omtrent deze onderzoeken kan je vinden op:

www.pns.nl

www.meerovernipt.nl

Heb je vragen of wil je een echo inplannen? Klik dan op onderstaande knop

bottom of page